Marktplaatsdesk: Een vloek voor de starter op de arbeidsmarkt!?

Geplaatst op | Categorie Actualiteiten, Nieuws.

 

De marktplaatsdesk voor inhuur van tijdelijk personeel is niet meer weg te denken in de huidige arbeidsmarkt. Ze zijn er deels door de overheid zelf georganiseerd en deels commercieel opgezet. De werkwijze kennen we allemaal. De voordelen zijn er volop en zijn ook alom bekend. Ik wil het hier hebben over één van de nadelige effecten van de marktplaatsdesk.

Werkervaring: Knok-Out criterium

Nagenoeg alle aanvragen die ik op de marktplaatsdesken voorbij zie komen hebben, los van de opleidingseisen en de competentie eisen een belangrijk knock-out criterium: de werkervaring. Overal plaatsen de opdrachtgevers de eis van minimaal één jaar, drie jaar, vijf jaar of zelf een langere periode van werkervaring in gelijke functie bij een gelijke opdrachtgever.

Hiermee wordt het knock-out criterium voor de starter op de arbeidsmarkt een wel heel letterlijk knock-out criterium! We sluiten ze uit, we stoten ze af, ze komen domweg niet aan de bak! Een enkeling lukt het nog om via een stage of een (zeldzaam) door de gemeente zelf opgezet trainee traject binnen te komen.

We hebben als overheid en marktpartijen een gezamenlijke plicht om jongeren de mogelijkheid te bieden in te stromen bij de overheid. We hebben de plicht om zorg te dragen voor een gezonde mix en leeftijdsopbouw van ons personeel. Daar horen ook de jongeren bij!

Hoe kan het anders?

Ik geloof niet dat het onwil is van de individuele aanvragers / besluitvormers bij gemeenten om de starters structureel uit te sluiten. Regels en procedures dwingen ons tot het traject van de marktplaatsdesk. Werkdruk en budgetten dwingen ons tot het zoeken naar de juiste man/vrouw die zo goedkoop mogelijk op goede wijze de lege plek kunnen invullen. Logisch dat je dan langjarige werkervaring eist? Vaak wel, maar niet altijd!

Soms zijn er andere, creatieve oplossingen die beter en efficiënter kunnen zijn. Dat zou een starter met goede begeleiding kunnen zijn. Maar die oplossingen zie je niet, die starter zie je niet, omdat ze er bij de filtering bij de marktplaatsdeks structureel uitvallen!

De oplossing?

Ik roep alle opdrachtgevers / aanvragers op om het volgende te doen:

Blijf de aanvragen via de marktplaatsdesk doen zoals je altijd gedaan hebt. Kijk kritisch naar de ervaringseis en bepaal daarbij zorgvuldig de minimale eis. Laat de desk hiervan de voorselectie doen en de top 5 of 10 aanbieden.

Stel vervolgens iedere aanvraag ook open voor starters die niet aan de werkervaringseis voldoen. Geef op deze wijze de markt de gelegenheid de creatieve oplossingen aan te bieden die ze hebben of denken te hebben. Laat ook van deze aanbiedingen een top 5 of 10 aan u als opdrachtgever aanbieden.

Op deze wijze krijgen de starters de mogelijkheid om op zijn minst aangeboden te worden. Om gezien te worden. De aanvragers / opdrachtgevers krijgen op deze wijze in ieder geval ook de alternatieven aangeboden, de creatieve oplossingen. Zij kunnen dan een weloverwogen beslissing nemen over de inhuur en hopelijk zal dit leiden tot meer jong talent bij gemeenten! Het is in ieder geval het proberen waard! Maak snel een afspraak om te praten over de mogelijkheden van traineekandidaten en kandidaten met minder dan een jaar werkervaring in het vakgebied.

 

Gerrit Beunk

Directeur AdVinci

06-55842872